Gå till innehåll

Akupressur

Vad är akupressur?

Akupressur bygger på samma principer som akupunktur, men istället för nålar använder man fingrarna. Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) har en 5000-årig historia och inom dess lära anser man att ohälsa beror på att obalans har uppstått i kroppen, vilket hindrar chi från att flöda frittAkupressur (och akupunktur) syftar till att lösa upp blockeringar och hjälpa kroppen att återfinna balansen.  När hunden behandlas med akupressur återställs balansen mellan yin och yang, det sker en reflexmässig muskelavslappning, halterna av serotonin, oxytocin och endorfin ökar i kroppen (vilket ger hunden en känsla av välbefinnande), samt att extra många vita blodkroppar bildas, vilket stärker hundens immunförsvar.

Inom TCM hänger allt ihop och teorin är mycket komplex; årstidernas växlingar, naturens element, kropp och själ, yin och yang. Man ser till djuret i sin helhet i dess miljö och att varje djur är unikt till sin konstitution.

När är akupressur en lämplig behandlingsmetod?

  • Mage- och tarmbesvär (t ex förstoppning)
  • Led- och muskelproblem (t ex HD/AD, ryggont, artros)
  • Rädsla, oro, ilska hos hunden
  • Löp och skendräktighet, eller andra hormonella problem
  • Hudproblem, t ex klåda
  • Stärka immunförsvaret
  • Generella åldersproblem

TCM fokuserar på hälsa och praktiserandet av TCM handlar mycket om att förebygga ohälsa. Att upprätthålla hälsan istället för att vänta tills immunförsvaret blir försvagat och djuret (eller människan) blir sjukt.

Akupressur har inga biverkningar och kan  användas både vid kroppsliga och mentala obalanser. Som med andra behandlingar så ersätter aldrig akupressur ett veterinärbesök, och misstänker du att din hund är skadad eller sjuk ska du uppsöka en veterinär i första hand.

Jag kommer inledningsvis att lägga in lite akupressur i mina massagebehandlingar, jag väljer punkter att behandla utifrån varje enskild hund. Framöver kommer det gå att boka endast akupressurbehandling 🙂