Gå till innehåll

Andra tjänster

Laser

Terapeutisk laser (vanligtvis kallad Low Level Laser Therapy, LLLT) används för att reducera smärta och inflammation, och för att påskynda läkning. Lasern sänder ut ljus med unika egenskaper som inte finns i någon annan ljuskälla (enfärgade, likriktade ljusvågor). Jag arbetar med en laser från den svenska tillverkaren Irradia, lasermodellen heter Mid-Lite 904 och är en så kallad superpulsad laser. När man belyser något med ljus så söker sig syre dit (i form av röda blodkroppar). Röda blodkroppar innehåller plasmaprotein som kan reproducera celler som har skadats.

Antal behandlingar som behövs för att ge effekt är väldigt individuellt, men mellan 1-20 behandlingar är en rekommendation. 2-4 behandlingar vid akuta problem, 5-20 behandlingar vid kroniska problem. Akuta problem bör behandlas 3-5 gånger i veckan, kroniska 1-3 gånger i veckan. En behandling tar mellan 5-20 minuter.

Vibrationsplatta

Träning på vibbplatta används för att öka cirkulationen i muskulaturen. På människa har vibrationsträning använts sedan 1960-talet, då på ryska kosmonauter för att motverka muskelförtvining och avkalkning på skelettet. Sedan 2000-talet används kommersiella vibbmaskiner i Sverige på gym, hälsoklubbar, inom terapeutisk verksamhet och elitidrott. På djursidan används vibbträning förutom på hundar och smådjur även tävlingshästar, särskilt inom trav- och galoppsport.

Bevittnade effekter av vibrationsträning är ökad spänst och kraft och minskad smärta och värk. Vibrationsplattan har i sig även en förbränningseffekt.

Vibbplattan utför rörelser mellan 5-30 hertz. De lägre frekvenserna används för avslappning, återhämtning och smärtlindring och de högre för statisk styrketräning. Rörelserna sker i vertikala plan (upp och ned).  Rörelsen stimulerar sträckarreflexer i musklerna som får dem att omväxlande spänna sig och sedan slappna av. Lägre frekvens brukar vara mycket bra för återhämtning, smärtlindring (t ex vid artros eller ryggsmärta) och avslappning (många hundar somnar nästan 🙂 )

När är vibbplatta inte lämplig?

  • Dräktighet
  • Hjärt/kärlsjukdomar
  • Hornhinneavlossning
  • Navelbråck
  • Höft- och armbågsprotes
  • Epilepsi
  • Öronproblem
  • Implantat (konsultera veterinär)

Tänk på att det är 7 dygns karenstid för både laserbehandling och vibb om ni ska tävla/ställa ut.

Föredrag

Det går jättebra att boka mig för föredrag om massage och stretching för hemmabruk. Upplägg på föredrag kan anpassas efter era önskemål. Kontakta mig för mer info samt pris 🙂

Hyra Novafon

Du som kund hos mig kan veckovis hyra en Novafon och själv behandla din hund hemma mellan behandlingarna hos mig. Novafon är en intraljudsapparat som kan användas mot alla typer av muskel- och ledvärk. Den är smärtstillande och hjälper till att mjuka upp spända muskler.  Den använder sig av ljudvågor mellan 100-10 000 Hz som tränger ner djupt i vävnaden. Den kan användas dagligen och det finns ingen risk för biverkningar. De allra flesta hundar tycker att behandlingen känns väldigt skön och avslappnande. Vill du hyra en Novafon så går du och jag tillsammans igenom hur den fungerar och hur du ska behandla din hund hemma, den är enkel att använda. Mer information om Novafon finns på sidan www.novafon.dewe.m.se