Gå till innehåll

Vilket element är din hund?

Ett av de grundläggande systemen för klassificering som används inom traditionell kinesisk medicin (TCM) kallas "Fem elementsteorin", eller "Wu Xing". Enligt denna teori återspeglas relationen mellan de fem naturelementen eld, jord, metall, vatten och trä också i relationen mellan olika organ och kroppsfunktioner. Alla djur och människor har fem olika personlighetsdrag som påverkar hur vi relaterar till varandra och till vår omvärld. Dessa personlighetsdrag har även en koppling till specifika obalanser i kroppen, som vi kan förebygga och behandla med akupunktur. En akupunktör behöver känna till hur elementen förhåller sig tillvarandra för att kunna behandla både det akuta problemet, men också långsiktigt.

Väldigt sällan har ett djur endast ett av dessa personlighetsdrag, utan ofta en kombination av flera. Men ett av dem kommer att vara dominant. Fem elementsteorin förklarar också hur hunden och hur vi betraktar och knyter an till världen omkring oss och hur vi kommer att reagerar inför olika händelser och situationer.

Försök att identifiera vilken element som passar bäst in på din hund (och kanske även på dina kollegor eller tvåbenta familjemedlemmar 😉 ).

Elementet Eld

Elementet Eld är kopplat till organet Hjärta. Typiska Eld-djur är vänliga, lekfulla, sociala, intelligenta och älskar att bli klappade. De blir lätt exalterade och kanske skälliga. Har ofta svårt att sitta stilla om det kommer besök. Om eld-elementet hamnar i obalans hos djuret, kan den bli rastlös, stressad, orolig, få separationsångest, eller bli hyperaktiv. För eld-djuret är det viktigt med en lugn miljö och regelbunden och motion. Fysiskt har de ofta en stark, men finlemmad kropp. Små, pigga ögon. Snabba, men inte så uthålliga. Huden är ofta rosa.

Elementet Jord

Elementet Jord är kopplat till organet Mjälte. Typiska Jord-djur är vänliga, "laid-back", kanske lite lata. De vill vara till lags, är sociala och ganska fixerade vid mat. De reagerar långsamt på yttre stimuli, tycker ofta om barn. Brusar sällan upp och har ett starkt band till sin ägare. Blir ofta bra terapihundar. Ett Jord-djur som hamnar i obalans blir orolig, klängig, och kanske även melankolisk. Kan lätt bli överviktiga, få nedsatt immunförsvar och problem med koordinationen. Fysiskt har Jord-djuret ofta ett stort huvud och en kort och muskulär kropp.

Elementet Metall

Elementet Metall är kopplat till organet Lunga. Metall-djuret är ofta en naturlig ledare, något reserverad, men självsäker. Självständig, behöver lite frihetskänsla för att må bra. Metall-djuret vill ha tydliga rutiner i hemmet. De gillar att göra rätt. I obalans kan metall-djuret bli skeptisk och negativ, ha svårt att knyta band. Går ofta och lägger sig för sig själva och kan upplevas som "isolerade". Kan få problem med torr hud och eksem. Fysiskt har den en bred bringa och god pälskvalitet, bra doftsinne. Lämpar sig för explosiva grenar som agility.

Elementet Vatten

Elementet Vatten är kopplat till organet Njure. Vatten-djuret tycker ofta om att vara för sig själva (är gärna enda djuret i hushållet), de älskar värme, är smarta och självsäkra och har stark vilja. Kan vara ganska tysta, observerar. I obalans uppvisar de rädsla, blir introverta och kanske skygga. Blir lättare deprimerade, kan få stela leder, matt päls. Vatten-djuret har oftast en mellanstor och slank kropp, djupa och stora ögon.

Elementet Trä

Elementet Trä är kopplat till organet Lever. Typiska Trä-djur är dominanta och väldigt alerta. De är aktiva, oftast upptagna med något, självsäkra. I obalans slår det över och de blir aggressiva, skäller väldigt mycket, blir lätt irriterade och arga. Kan lättare få spända muskler. Fysiskt har de ofta stora ögon, är slanka och atletiska.